Tuesday, October 14, 2014

Tomato Cream Meatballs Spaghetti

Lama sudah tak masak di rumah. Ada withdrawal syndrom pada homecooked meals. hari ini aku pull sket my malas string, so intead of makan di luar, aku masak lah.

Dapur ada limited barang. Tapi teringat meatballs readymade yang si penjual kata digunakan di pizza hut. Sedap!!

Yang perlu di buat adalah sauce untuk pasta. Basically, pasta adalah bende yang mudah untuk di manipulasi. Antara goreng, bakar dan buat kuah untuknya. Dan nampak hebat kot. :)

Bayangkan, masakan yang mudah dan sedap dimakan. Anak-anak memang suka lah. Ok ok. enough of my bebeling on pasta. Resepi adalah seperti dibawah.





Sos Tomato Cream.

2  biji Bawang Merah - dadu
3 ulas  bawang putih  - ketuk and roughly chop

1 tin Whole Tomato
3 biji tomato fresh - di blender

1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan cheddar cheese ( atau sliced kraft - dalam 2 -3)
15 biji meatballs

2 sudu gula
1 sudu teh garam
1 kiub beef stock

sedikit oregano kering
sedikit basil kering


Cara-cara
1. Bawang merah dan bawang putih di tumis sampai naik bau.
2. Masukkan whole tomato dan fresh tomato yang sudah di blender. Bila dah hilang bau mentah tomato, Masukkan whipping cream, cheese dan meatballs.
3. Rasanya masam sedikit, letak gula garam dan beef stock. Tambah hingga secukup rasa. Ianya tak sepatutnya rasa masam sangat. Kena balance garam dan gula.
4. Masukkan Oregano dan Basil kering, kalau ada yang fresh lebih bagus. Tak ada pun tak apa. :)
5. Siap dah hidang dengan pasta kegemaran. Saya suka linguini atau fettucini.






2 comments:

  1. Salam Cikpuandaun, if takde whipping cream blh ganti dgn apa?

    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 cup of milk + 1 tbsp tepung jagung. Bancuh sampai tak berketul dan tuang.

      Delete