Wednesday, December 31, 2014

Roti telur aka French Toast ala Malaysia

Entri penutup 2014.

Kita ucapkan selamat datang pada 2015 dengan roti telur ya?

Ini bukan roti telur mamak ya? Ini roti yang dicelup telur dan di masak didalam minyak yang sedikit. Adalah sarapan yang diajar oleh mak saya. All time favourite. Resepinya amat mudah. Semudah telur dadar. :)

Bahan-bahan:

Sebuku roti gardenia pendek. Ada yang suka belah melintang atau serong supaya jadi segitiga.
4-5 biji telur
garam secukup rasa
lada hitam - jika mahu
serbuk bawang putih - jika mahu
serbuk cili - jika mahu
apa-apa bahan perasa yang anda gemari, jika ada dalam stok pantri anda

Cara-cara

  1. Pecahkan telur dan masukkan didalam mangkuk. Masukkan semua bahan perasa
  2. Panaskan kuali, letakk setengah sudu minyak. Jika tidak mahu menggunakan minyak lebih bagus. Saya suka roti telur saya sedikit garing.
  3. Celup kedua-dua belah roti dengan cepat. Jika terlalu lama roti akan menyerap terlalu banyak telur dan jadi lembik.
  4. Terus letak dalam kuali. Masak sehingga kedua-dua bahagian sedikit garing. :) love!

No comments:

Post a Comment