Saturday, July 23, 2011

Chicken Cordon Bleu

Masa mahu lunch di Resepi Rahsia bersama Fadzli, berbolak balik untuk memilih menu. Fadzli pilih Chicken Cordon Bleu dan aku pilih Macaroni apetah. Aku kata pada Fadzli, aku kalau nak makan western, aku akan makan makanan yang aku rasa aku malas nak imitate. Itu sebab aku tak pilih Chicken Cordon Bleu sebab aku rasa bahannya murah dan senang nak buat. Apetah lagi Spaghetti Bolognaise. Biasanya tak sedap seperti buat sendiri. Macam tak berbaloi aje belas-belas ringgit untuk makanan yang tak sedap.

So, sempena itu, di persilakan. Chicken Cordon Bleu, SR imitation style sendiri.

Yelah, aku mmg kemaruk guna oven aku. Dan nak test aku nyer grill pan. Mula-mula grill dalam pan, then sambung dengan oven.



Bahan

2 ketul ayam bahagian dada tanpa tulang tengah.

Coating:
1 biji telur
3 sudu tepung
1 cawan italian bread crumb*

Inti:
2 keping Chicken bacon
4 sudu grated cheese

Salt & Pepper to taste
6 tooth pick


Cara-cara:

1. Sediakan ayam, ayam dilapikkan diantara dua cling film dan ketul sampai rata. Ayam yang saya gunakan sangat gemuk, saya potong tengah tapi tidak putus dan kembangkan. Kemudian ketuk, saya gunakan bontot cawan aje. Lepas siap, season dengan salt and pepper just to taste.

2. Letak tepung, telur yang dipukul dan bread crumb pada 3 mangkuk berasing. Ayam yang sudah diketuk, celup pada tepung rata, celup pada telur dan akhir sekali pada bread crumb rata didepan dan belakang. Kalau ada dua ketul, sila buat satu persatu. Basuh tangan dan keringkan disetiap proses supaya senang untuk di kerjakan.

3. Kepingan ayam pertama, letak Chicken bakon diatasnya dan letak cheese. Kemudian gulung Ayam dan kemaskan dengan tooth pick.

4. Boleh terus bakar dalam oven, 180 celcius selama 25 minit. Rehatkan 5 minit sebelum dihidang. (Jangan lupa buang toothpick tu sebelum hidang)

Notes: *Kalau kat Giant jangan haraplah ada italian bread crumb. So, boleh gunakan apa-apa jenis bread crumb ataupun cornflakes. Untuk jadikan dia italian bread crumb, campur dengan sedikit garlic powder dan satu sudu kecil italian herb atau apa-apa herba iatalian yang ada (pizza seasoning, italian mixed her, parley, basil or anything). Ataupun just plain bread crumb.

1 comment:

  1. Bahan-bahan

    4 dada ayam kembar (kira-kira 7 auns setiap satu), tanpa kulit dan tanpa tulang
    Garam Kosher dan segar tanah lada hitam
    8 deli keping nipis ham
    16 keping nipis Gruyere atau keju Swiss
    2 sudu teh thyme segar daun
    1 / 4 cawan tepung
    1 cawan serbuk roti panko
    1 sudu kecil minyak zaitun
    2 biji telur
    2 sudu kecil air

    Caranya Mudah

    Panaskan oven kepada 350 darjah F. Lay ayam antara 2 keping bungkus plastik. Menggunakan sampingan yang rata tukul daging, perlahan-lahan paun ayam tebal 1/4-inch. Berhati-hati untuk tidak paun terlalu keras kerana daging boleh lusuh atau membuat lubang. Lay 2 keping keju pada setiap buah dada, diikuti dengan 2 keping ham, dan 2 lagi keju; meninggalkan margin 1/2-inch pada semua pihak untuk membantu meterai roll. Tuck di belah payudara dan naikkan yang ketat seperti jellyroll. Meramas log perlahan-lahan untuk mengelak.

    Musim tepung dengan garam dan lada; merebak di atas kertas Wax atau piring yang rata. Campuran serbuk roti dengan thyme, garam, lada, dan minyak halal. Minyak akan membantu kerak coklat. Pukul bersama telur dan air, campuran harus bendalir. Ringan debu ayam dengan tepung, kemudian berendam di dalam campuran telur. Perlahan-lahan kot dalam serbuk roti. Dengan berhati-hati memindahkan roulades untuk menyorot penaik dan bakar selama 20 minit sehingga kecoklatan dan masak keseluruhannya.
    Dipotong menjadi pinwheels sebelum dihidangkan.

    ReplyDelete