Saturday, July 23, 2011

Roast chicken & buttered rice

This is my recipe cincai style.

I would like to utilize my oven, and eager to roast a whole chicken in it. But later on, have a change of mind and flatten or butterfly my whole chicken to roast it evenly.



Roast chicken

1 whole chicken (1.2kg) flatten ( buy whole chicken and try google on how to butterfly your chicken or flatten your chicken)

A:
1 tbsp garlic powder
1tbsp paprika
Juice of 1/2 lemon
Salt to taste
Butter

B:
1tbsp honey + 2 tbsp oil + 1tbsp water + some black pepper (combine to make a glaze)

1. Clean and pat dry the chicken with kitchen towel.
2. Rub A to the whole chicken. Try to slide in underneath skin.
3. Marinate for 15 minutes or more
4. Roast in oven @ 170 for 30 mins. ( time differ between oven. Mine, 13 mins for every 450 gm of chicken)
5. 10 mins before done, put the glaze on the skin. Let the skin caramelized.

Buttered rice
1pot rice
1 1/4 pot water

1inch ginger (grated)
1/2 cube chicken stock
25gm butter (roughly)
2 pandan leaves
Salt to taste
A pinch tumeric for color

1. Wash rice .
2. Combine everything in pot. Cook as per usual.

1 comment:

  1. Bahan-bahan

    110g/4oz mentega tanpa salt, ditambah tambahan untuk menggris
    350g/12oz dada ayam, dibuang kulitnya, potong kepada kepingan kecil
    125g / 4 ½ oz lardons
    2 lobak merah, dikupas, dihiris
    1 bawang besar, dikupas, dihiris
    1 ulas bawang putih, dicincang
    350g/12oz bijian beras pendek, seperti beras risotto
    4 tomato, kira-kira dicincang
    1 sudu besar parsli segar, dicincang
    garam dan segar tanah lada hitam
    1.5 liter / 2 ½ pain stok ayam
    4 free-range telur, dipukul
    siap mayonis bawang putih atau sos cili,

    kaedah penyediaan

    Panaskan ketuhar kepada 180C/350/Gas 4. Gris ovenproof hidangan basi dengan mentega.
    Panaskan dua sudu mentega dalam kuali dengan api yang sederhana sehingga cair. Tambah kepingan ayam dan lardons dan goreng selama 3-4 minit, menukarkan secara teratur, sehingga keemasan perang ke atas semua pihak. Keluarkan dari kuali dan diketepikan atas plat panas.
    Tambah lobak merah, bawang merah dan bawang putih ke kuali ayam telah dimasak di dalam dan goreng selama 2-3 minit, atau sehingga lembut. Keluarkan dari kuali dan diketepikan atas plat panas.
    Dalam mangkuk besar, campurkan bersama-sama beras, sayur-sayuran goreng, lardons goreng, tomato, mentega yang tinggal dan pasli. Musim, rasa, dengan garam dan segar tanah lada hitam.
    Pek separuh daripada campuran beras ke bahagian bawah hidangan basi yang disediakan. Letakkan kepingan ayam di atas, kemudian tutup dengan campuran beras yang masih ada. Curahkanlah di atas saham.
    Cover hidangan basi dengan penutup dan bakar dalam oven untuk 25-30 minit, atau sehingga beras hanya tender.
    Keluarkan penutup dari basi. Tuangkan telur dipukul dengan nasi dan kembali hidangan untuk ketuhar, terbongkar. Masak selama 4-5 minit lagi, atau sehingga telur telah ditetapkan.
    Untuk menghidang, membahagi ayam yang dibakar keras sama rata di kalangan 5:56 plat berkhidmat. Letakkan sesudu sos cili atau mayonis bawang putih bersama-sama dengan setiap hidangan.

    ReplyDelete