Saturday, July 23, 2011

Garlic chicken linguini

Bila rasa malas nak masak three course meal, jalan paling mudah adalah buat one meal sahaja. Jika tekak terasa melayu, buat lah mee goreng, mihun goreng, kuewtiow goreng atau nasi goreng.

Dan bila nasi tak ada, aku sentiasa ada pasta dalam kabinet. It will be my saviour. dengan bahan yang limited. Aku masak resepi dibawah ni. Jangan sangka masak pasta ni susah. Lebih kurang masak mihun goreng aje. ;)

Resepi garlic chicken linguini.



Bahan-bahan:
1 cawan hirisan ayam (ptg dadu)
6 ulas bawang putih (chopped)
7 btg buncis (potong serong)
Dried parsley
Dried oregano
Garam
Lada sulah

300 gm Pasta: linguini, spaghetti apa sahajalah ikut suka.

Cara-cara:
1. Masak pasta.
2. Tumis bwg putih. Masukkan ayam. Bila dah ala-ala putih ayam tu. Masukkan buncis. Sekejap aje. Tak nak buncis jadi lembik.
3. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Masukkan pasta. Gaul rata.
5. Taburkan dried oregano dan dried parsley. Ratio 1:2.
6. Ok settle. Hidang atas pinggan cantik. Amik gambar dan post dalam status facebook.


- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment